mar. iul. 16th, 2024

Conferință-dezbatere cu tema: „O ABORDARE HOLISTICĂ ASUPRA CANCERULUI MAMAR”

“Ce sunt eu? O șansă în infinitele posibilități de a nu fi fost.” (Prof. Florica Curtean)

    E foarte vehiculată zilele acestea (și pe bună dreptate) cartea lui Gabor Maté, “Când corpul spune NU”, o carte despre “costul stresului ascuns” și bolile pe care le dezvoltăm ca urmare a acestuia.
    Ei bine, azi am participat la o așa-zisă “conferință”, care ar putea fi numită fără îndoială “Când SUFLETUL spune DA!”
    Dorită ca un eveniment ce să prezinte o abordare a cancerului mamar din perspectivă holistică, întâlnirea s-a transformat încă din primele momente într-un popas al sufletului.
    Cancerul mamar a fost doar “pretextul” care a adunat peste 60 de femei de toate vârstele din Marghita și împrejurimi. Spun doar “pretextul”, fiindcă discuțiile au atins aspecte foarte profunde, precum feminitatea, maternitatea, spiritualitatea, viața pe care am primit-o și modul în care ALEGEM să o trăim, conștientizări și numeroase momente de AHA!
    Este boala o pedeapsă, sau o lecție? Și dacă e o lecție, ce trebuie să învățăm din ea?
    Este boala sfârșitul, sau din contră, șansa la o renaștere?
    Este boala un blestem, sau o binecuvântare prin care Dumnezeu ne conduce spre ceea ce am fost de fapt meniți să fim: niște exploratori ai lumii, niște ființe care își apreciază viața și văd în ea un dar, niște persoane care (re)descoperă lumea, văzând-o poate, cu adevărat, abia la 40-50-60 de ani, când boala le-a schimbat percepția… niște fluturi proaspăt ieșiți dintr-un profund proces de metamorfoză, gata să inspire nectarul vieții din plin…
    Acestea au fost doar câteva din întrebările care și-au găsit răspunsul în cuvintele celor mai curajoase femei care azi s-au ridicat (la propriu și figurat), pentru a sta în fața noastră ca mărturii ale puterii care ne-a pusă în noi de Dumnezeu: doamna Florica Cutean, doamna Simona Sarca și doamna Cristina Dutkaș.
    Autenticitatea, emoția și lacrimile de bucurie ale celor trei colege, nu doar învingătoare în lupta cu cancerul, dar mai ales, renăscute în plan spiritual și psihic, au fost completate armonios de intervenția doamnei doctor oncolog, de mesajul profund al părintelui Bogdan Pop și de excepționala prezentare din punct de vedere psihologic, realizată de psih. Camelia Ghiulai.
    Această abordare holistică (științific, medical, spiritual, emoțional și psihologic) a adus mai multă lumină în înțelegerea a ceea ce reprezintă, în fond, boala.
    Sunt recunoscătoare pentru participarea la un eveniment atât de reușit din toate punctele de vedere. Cred că până la sfârșit s-a simțit energia care poate muta munții… azi nu s-au mutat munți, dar s-au pus în mișcare lucruri care nu vor rămâne fără ecou în comunitatea femeilor, a mamelor din Marghita!
    Cristina și Meda, felicitări pentru organizare! Doamnelor Simona Sarca și Florica Curtean, felicitări pentru mesajele decupate direct din sufletul și simțirile dumneavoastră! Adevărate mărturisiri de credință și de dragoste de sine și de Dumnezeu!
    Fie ca acesta să fie doar primul eveniment dintr-un lung șir, prin care comunitatea noastră să primească informație corectă, utilă; să închege legături de suflet; să învețe să trăiască în iubire și prin iubire; să inițieze colaborări fructuoase, necesare nouă și copiilor noștri!

prof. Manuela Bârza


Galerie Foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *