mar. iul. 16th, 2024

Parteneriat BISERICĂ – ȘCOALĂ

Conferința „Libertate și adevăr în România postdecembristă” în biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Marghita – Luni, 19 decembrie 2022
    Se împlinesc în aceste zile 33 de ani de la evenimentele care au schimbat istoria în România. Dacă până în decembrie 1989 dreptul la libertate și dreptul de a cunoaște sau de a rosti adevărul erau îngrădite, iată că în contextul actual beneficiem fără nicio piedică de aceste două drepturi esențiale. Cum să le înțelegem cu adevărat și cum să ne folosim de ele corect din punct de vedere etic și moral e un subiect acut ce a reprezentat motivația organizării unui eveniment inedit pe plan local, și anume conferința „Libertate și adevăr în România înainte și după 1989”. Obiectivul urmărit a fost nu doar cinstirea memoriei eroilor căzuți în 1989, ci și înțelegerea mai profundă a sensului jertfei lor, a onora nu doar amintirea unui strigăt de liberate, ci, mai cu seamă, a învăța și ce drepturi, dar și responsabilități a adus câștigarea libertății în lumea din care noi facem parte acum.
    Evenimentul organizat luni, 19 decembrie 2022, a început prin oficierea slujbei de Te Deum și de pomenire a eroilor, de către un sobor de preoți condus de părintele Călin Gheorghe Cotrãu, protopopul Marghitei. Au luat apoi cuvântul invitații evenimentului: protopop pr. Călin Gheorghe COTRĂU, preot Constantin Petru FILIP, preot prof. dr. Ioan Bogdan POP, care au abordat teme precum temeiul biblic al libertății, jertfa și sacrificiul de sine, libertatea în lumina credinței. Perspectiva istorică a fost prezentată de către prof. dr. Cosmin Ionuț PATCA, care a analizat evoluția conceptului de libertate la români în secolele XIX-XX.
    În continuarea întâlnirii, au oferit un moment artistic elevi ai Colegiului Național „Octavian Goga” Marghita, coordonați de doamnele prof. Laura COTRĂU și Manuela BÂRZA. Elevii Anastasia COTRĂU, Eduard SOMOGHI și Georgiana SABOU au recitat poezii tematice, iar eleva Reka Victoria POP a susținut un recital de vioară, spre delectarea tuturor celor prezenți. Și, fiindcă e perioada dinaintea Praznicului Nașterii Domnului, nu puteau lipsi colindele, care au fost interpretate de către corul bisericii Parohiei Ortodoxe Marghita II, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Marghita, gazdă a acestei întâlniri, condus de domnul dirijor Mircea Costin.
    Ultimul punct din program, intitulat „Eroi au fost, eroi sunt încă!” a fost, poate, momentul cel mai emoționant. Pe treptele exterioare ale bisericii s-au aprins candele așezate astfel încât să scrie „1989-2022” și au fost înălțate gânduri de recunoștință eroilor căzuți în 1989.
    Organizat în parteneriat de Colegiul Național „Octavian Goga” Marghita, Protopopiatul Ortodox Român Marghita și Parohia Ortodoxă Română Marghita II, evenimentul s-a dorit o concretizare a ideii că, într-o comunitate, un rol esențial îl au Biserica și Școala, fiindcă ele pot reprezenta un mediu favorabil pentru o dezvoltare armonioasă a tinerelor generații. E adevărat, istoria este scrisă în cărți, însă istoria continuă să fie scrisă zilnic de fiecare dintre noi. Și de aceea este necesar să fim atenți la faptele noastre, la deciziile noastre, fiindcă peste ani, ele au consecințe pe care în prezent poate că nici măcar nu le putem anticipa. Iar Școala și Biserica sunt două dintre instituțiile cu cel mai mare impact în societate, fiindcă pot oferi cunoaștere, îndrumare și sprijin în formarea generațiilor prezente și viitoare.
    În final, se poate evoca citatul care a reprezentat motto-ul conferinței: „Veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va face liberi.” (Ioan 8, 32) Fie ca generația noastră, dar și cele viitoare să trăiască în adevăr și în libertate, responsabil și asumat, înțelegând că „libertatea noastră se sfârșește acolo unde începe libertatea celorlalți”.
    Alese gânduri de mulțumire tuturor celor implicați în organizare, invitaților, dar și tuturor membrilor comunității care s-au alăturat pentru a marca un moment important din istoria noastră.

Prof. Manuela BÂRZA
Pr. Prof. Dr. Ioan Bogdan POP


Galerie Foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *