mar. iul. 16th, 2024

Mentalitate deschisă versus mentalitate închisă în educație

    “Care este profesorul tău preferat? Ce anume l-a făcut să rămână întipărit în mintea și sufletul tău peste ani?” Iată două dintre întrebările la care au fost invitați să răspundă, de această dată, chiar profesorii participanți la programul de formare „Mentalitatea deschisă în educație (MDE)”, susținut de SuperTeach România, la Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita, în perioada 17 – 19 februarie 2023.
    În ciuda faptului că a fost vacanță și final de săptămână, peste 20 de cadre didactice din Marghita și împrejurimi, din Oradea, Arad și Târgu Mureș și-au dat întâlnire cu provocările personale și profesionale, în speranța de a găsi soluții. Workshop-ul a fost facilitat de Ana Gorcea și Florina Grecu, formatori SuperTeach, acreditați de Institutul Arbinger.
    Programul de formare Mentalitatea Deschisă în Educație (MDE) este un program al Institutului Arbinger, lider mondial în schimbarea mentalităților, și care, în premieră mondială, este implementat la nivelul unui sistem educațional național. În România, este susținut de Institutul Dezvoltării Personale (IDP).
    Răspunsurile participanților la întrebările de mai sus au avut un element comun. Profesorii care au rămas întipăriți în sufletul nostru au fost cei care ne-au intuit potențialul și ne-au învestit cu încrederea lor. Cum ar arăta societatea dacă fiecare omuleț ar avea parte de astfel de profesori, care să-l ajute să-și descopere darul cu care a venit pe această lume, să și-l dezvolte, pentru ca mai apoi să-l dea ofrandă semenilor… Aceasta este dificila și nobila noastră misiune.
    Descoperirea și dezvoltarea măreției, a talentului și potențialului în fiecare copil este însă misiune imposibilă, atât timp cât suntem prizonierii cutiilor mentalității închise. În momentul în care acționăm dintr-o mentalitate închisă, cel mai mult timp îl alocăm corectării greșelilor elevilor noștri. La polul opus, un profesor cu mentalitate deschisă va acorda corectării cel mai puțin timp, în favoarea construirii relațiilor, a ascultării, înțelegerii și comunicării cu elevii. Pentru a ne îndeplini cu adevărat rolul de dascăli, e nevoie de introspecție, de reflecție, de conștientizare și de cultivare a unei mentalități deschise, deoarece mentalitatea este cea care determină comportamentul. În acest fel, atenția noastră se va deplasa dinspre noi înspre elevii noștri spre a-i vedea cu adevărat, spre a le descoperi și înțelege nevoile și provocările și în funcție de acestea să le ajustăm pe ale noastre astfel încât să le putem fi de un real folos. E dificil? Și da și nu. Putem începe cu o întrebare retorică: “Cum aș face dacă aș acționa din dragoste față de elevii mei?”, deoarece, să nu uităm că învățarea nu are loc între gura cuiva și urechea altcuiva, ci între inimi și minți.
    Profesorii sunt motorul care dă viață sistemului având puterea de a transforma mediul educațional. E nevoie de profesori cu mentalitate deschisă, motivați și pasionați de ceea ce fac. Schimbarea mentalităților este însă un proces anevoios și de durată. În virtutea acestui adevăr recunoscut, finalizarea programului se va realiza doar după 8 săptămâni valoroase de follow-up, perioadă în care vor avea loc întâlniri săptămânale, online, care vor viza aprofundarea principiilor și exersarea instrumentelor prezentate în cadrul workshop-ului.
    Colegiul Național “Octavian Goga”, Marghita a devenit, prin aceste activități, un spațiu educațional aparte, un factor de coagulare a energiilor cu scopul de a aduce o schimbare, de a face o diferență în educația generațiilor prezente și viitoare.

Director prof. Ioan Bogdan POP
prof. Loredana BRAIA


Galerie Foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *