mie. feb. 5th, 2025

„MICA UNIRE” – Moment comemorativ în cadrul Colegiului Național „Octavian Goga” Marghita

    În cadrul Colegiului Național „Octavian Goga” Marghita s-au organizat, joi – 23 ianuarie 2025, activități pentru a marca Ziua „Micii Uniri” – 24 ianuarie 1859 – moment crucial pentru formarea statutului român modern. Activitățile organizate, în sala festivă a instituției, cu participarea a numeroși elevi de liceu și cadre didactice, au avut menirea de a evoca personalitatea primului domn al României, Alexandru Ioan Cuza, precum și contextul istoric favorabil, înțelepciunea și curajul generației pașoptiste care, cu pricepere, au pus Marile Puteri în fața „faptului împlinit” prin dubla alegere a lui Cuza în ambele Principate (Moldova și Țara Românească). Mărturiile istorice au fost prezentate, într-o manieră academică, de către domnul prof. dr. Nicolae Sărac.
    Elevii au „călătorit în timp”, vizionând un film-documentar despre „Mica Unire”, aflând astfel că determinarea și binele pus în slujba națiunii transformă imposibilul în posibil. Bucuria acestei uniri a reverberat în inimile noastre prin audierea versurilor lui Vasile Alecsandri: „Hora Unirii”.
    La finalul activităților, domnul director, prof. dr. Ioan Bogdan Pop, a subliniat, printre altele, că interesul național trebuie să primeze în fața intereselor personale și că victoria națiunii presupune sacrificii individuale și loialitate.
    Ca o concluzie, se poate afirma că fără „Mica Unire” din 1859 nu se putea înfăptui „Marea Unire” din 1918, fără reformele domnului Cuza, vocea celor mulți rămânea cufundată în tăcere, amintirea și truda lor se pierdea în negura vremii. Accesul la educație în mod gratuit, înființarea Universităților din Iași și București, dar și împroprietărirea țăranilor au fost printre cele mai importante măsuri aplicate în timpul domniei sale.
    Vorbele sale răsună și astăzi în sufletele noastre: „Unirea este singura stare politică, ce putea să asigure viitorul nostru și să ne permită a da țării organizarea ce o aștepta de atât de mult timp”.

prof. Ioan Bogdan Pop
prof. Raluca Blaga


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *